ДЕНЬ ВИШИВАНКИ

  

 Щороку свято День вишиванки відзначають у третій четвер травня.


 У культурі практично будь-якого народу є речі які яскраво відображають його особливу національну традицію. Вишиванка - яскравий приклад і підтвердження цьому. Історія вишиванки своїми витиоками сягає в незапам'ятні часи. Елементи вишиванки прикрашали одяг скіфів VIII до н.е. дослідження показали ідентичність елементів одягу і орнаменту вишивки українського народного костюма XVIII-XIX століть. Вишиванка - своєрідний унікальний код українського народу. Метою Дня вишиванки є популярізація вишитого етнічного одягу та вшанування українських традицій. 

 Вишиванка - частина українського національного одягу, що містить елементи етнічної вишивки. Вишиванка має багату історію в Україні, її коріння сягає дохристиянського періоду, це давня символічна традиція в Україні. Під час тонкої роботи майстрині співали пісень і молилися. Вірили, що так сорочка стає оберегом від усього лихого, що може статися у людському житті. Вона є символом краси та міцного здоров'я, а також щасливої долі. В Україні вишиванка теж символізує і родинну пам'ять, вірність та любов у сім'ї. В орнаменті вишиванок український народ намагається закодувати щастя, долю, життя та волю.

 Сьогодні вишивка дуже популярний тренд не тільки в Україні, ай за кордоном. Усі ми - діти України. Тож будемо поважати історію та народні традиції, разом працювати на благо нашої країни. У тоді- наше майбутне і майбутне України - буде світле, як вибілене полотно сорочки. 


Немає коментарів:

Дописати коментар