ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ПОЛІТИЧНИХ РЕПРЕСІЙ

 Щороку у третю неділю травня в Україні вшановують пам'ять жертв політичних репресій.
 Цьогорічне вшанування проводиться в час відкритого російського вторгнення Російської Федерації в нашу країну, яке наочно показало, що путінська Росія потворно наслідує усі ганебні методи політичних репресій часів комуністичного тоталітарного режиму, фактично вчиняючи геноцид Українського народу в ХХІ столітті на українських землях. 

 День пам'яті жертв політичних репресій відзначається згідно з Указом Президента з 2007 року. Кількість жертв політичних репресій в Україні досі неможливо підрахувати. Десятки тисяч людей було розстріляно, сотні тисяч пройшли в'язниці, заслання, табори, примусово проходили психіатричне лікування. 


 Через терор і репресії пройшли усі верстви українського населення: від наукової та творчої інтелігенції до селян. Радянська влада намагалася приховати сліди своїх злочинів. Місця поховань ставали режимними об'єктами КДБ, місцевість розрівнювали бульдозерами, доступ до відповідних архівів був заборонений.
 Після широкомасштабного вторгнення Росії терор і політичні переслідування стали моторошною реальністю для величезної кількості українців, чиї міста і села окупували війська агресора. Катування, розстріли без суду і слідства, насильницькі депортації, фільтраційні табори, масові переслідування з політичних мотивів - здавалося, що все це з падінням радянської системи назавжди залишилось в історії. Але ідеологічні спадкоємці СРСР у путінській Росії знову принесли на українську землю масові політичні репресії. З огляду на все, що ми знаємо про Бучу , Ірпінь, Гостомель, Маріуполь, з огляду на відомості , які надходять з окупованого Херсона , День пам'яті жертв політичних репресій набуває для нас нового значення. Ціною зусиль і багатьох життів Україна бореться не тільки за те, щоб звільнити свою землю від російських окупантів та відновити свій суверенітет. Вона бореться за те, щоб сталінські методи Великого терору не були інструментом політики у ХХІ столітті.



 

Немає коментарів:

Дописати коментар