ДЕНЬ КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ

  Щорічно День Конституції України святкується 28 червня. 


 Конституція Основний Закон який, який гарантує кожному громадянину країни свободи і права, а також визначає політичний устрій держави. День Конституції України - одне з найбільших державних свят. Прийняття народом свого найголовнішого Закону знаменує народження вільної держави.  

 Сьогодні виповнюється 26 років з дня ухвалення Основного Закону. Цьогоріч Україна відзначає День Конституції в умовах воєнного стану, запровадженого через широкомасштабне вторгнення росії. 

 28 червня 1996 року Верховна Рада ухвалила і ввела в дію Конституцію. Ці події передували 6 років важкої праці, консультацій, криз і домовленостей. Найгостріші протиріччя викликали питання розподілу влади і власності, державна символіка , статус російської мови і статус Республіки Крим. Тим часом в країні діяла  Конституція УРСР 1978 року з деякими змінами. 

 У ніч з 27 на 28 червня 1996 року Верховна Рада ухвалила Конституцію України. У ньому визначалася сильна президентська влада, гарантувалися права приватної власності, затверджувалася нова державна символіка, статус української мови як єдиної державної, Крим визнавався автономною республікою в складі  України . 

 Для схвалення відповідних змін до різних її розділів вимагається від 2/3 до 3/4 голосів від конституційного складу Верховної Ради. Якщо ж зміни скасовують чи обмежують права й свободи людини і громадянина або спрямовані на ліквідацію незалежності чи загрожують її територіальній цілісності держави, то Конституція України взагалі не може бути змінена. 

 Основоположні принципи, які визначає Конституція, об'єднує український народ на шляху розбудови квітучої, заможної, демократичної європейської держави , відображає багатолітні прагнення українців жити у правовій демократичній країні. Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава. 

 Тож давайте разом формувати вільне, справедливе, солідарне суспільство, потужну та заможну державу, що побудована на основах європейської демократії . З Днем Конституції.

Немає коментарів:

Дописати коментар