ДЕНЬ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ



 

   День Незалежності України - головне державне свято України, яке відзначається щороку 24 серпня на честь прийняття Верховною Радою УРСР Акту проголошення  незалежності України, що прийнято вважати датою утворення держави Україна в її сучасному вигляді.

   Уперше День Незалежності України було відзначено 16 липня 1991 року - в пам'ять про те, що рік тому - 16 липня 1990 року - Верховна Рада Української РСР ухвалила Декларацію про державний суверенітет України. Одночасно того ж 16 липня 1990 року Верховна Рада Української РСР ухвалила постанову "Про День проголошення незалежності України". Оскільки 24 серпня 1991 року Верховна Рада Української РСР ухвалила Акт проглошення незалежності України, який 1 грудня 1991 року підтвердив народ на Всеукраїнському референдумі, виникла потреба змінити дату святкування Дня незалежності України. 19 серпня 1991 року з метою повернення суспільства до попередніх порядків у москві була здійснена спроба державного заколоту. Та опозиційні сили від самого початку заколоту зайняли приципову позицію, розуміючи, чим загрожує Україні перемога ДКНС. Народний Рух України закликав співвітчизників не підкорятися волі заколотників. Як результат цих дій, 24  серпня 1991 року Верховна Рада України прийняла історичний документ - Акт проголошення незалежності України. 

   Щорічно 24 серпня Україна відзначає День незалежності - головне державне свято у році. Цього року торжество випадає на четвер, який повинен стати не робочим днем. Але на час дії воєнного стану вихідні свята скасовуються. У 2023 році Україна відзначить в умовах повномасштабної війни. За час війни весь світ побачив хоробрість і самовідданість нашого народу, а ми ще більше пишаємося тим, що ми - українці. Сьогодні як і багато століть поспіль, Україна виборює своє право на незалежність зброєю, тому це свято має дуже вагоме значення для всіх українців. 

   Попри всі труднощі, нам є чим пишатися - українськими воїнами, які захищають нашу Батьківщину, вільними виборами, свободою у вираженні своїх політичних переконань. Головне - пам'ятати, що суверенітет України тримається на її громадянах, яким не все одно, якою буде доля наступних поколінь, адже тільки небайдужі й вільні люди можуть змінювати на краще свою країну . 










Немає коментарів:

Дописати коментар