23 серпня - ДЕНЬ ДЕРЖАВНОГО ПРАПОРА УКРАЇНИ

 


   

   У середу, 23 серпня, в Україні відзначають День Державного Прапора 
   23 серпня щорічно, починаючи з 2004 року, в Україні вшановують один з трьох ключових державних символів - синьо-жовтий стяг. Це також національний символ. Символ нашої української ідентичності. Символ боротьби за волю.
  
  Синьо-жовті кольори на прапорі мають щонайменше тисячолітню історію і сягають Київської Русі та Галицько-Волинського князівства. Поєднання блакитного тла та жовтого малюнку зустрічається в символіці українських населених пунктів, починаючи з часів Русі. Козаки використовували сине тло та малювали жовті хрести, небесні світила над ратушею у Львові. На Наддніпрянщині синьо-жовтий прапор як символ української національної боротьби прийшов після подій революції 1905-1907 років. Утвердження синьо-жовтого прапора як державного відбулося із проголшення Української Народної Республіки (УНР). У новітні часи національний синьо-жовтий прапор уперше офіційно замайорів на ратуші міста Стрий 14 березня 1990 року. У Києві прапор було піднято над міською будівлею парламенту-24 липня 1990 року.
   23 серпня 1991 року група народних депутатів внесла синьо-жовтий український прапор у сесійну залу Верховної Ради, а вже 4 вересня його урочисто підняли над будівлею парламенту.
   


   Після початку агресії росії синьо-жовтий прапор став символом боротьби та спротиву загарбникам. Сьогодні прапор-з нашими військовими на їхніх плечових шевронах, у рюкзаках та на позиціях. Вони бережно підписують його своїми позивними побратимам на пам'ять. Він майорить над вільними і звільненими містами України. А українці на окупованих територіях чекають, коли він знову з гордістю розвіватиметься у їхніх містах, селищах та селах.





Немає коментарів:

Дописати коментар