22 СІЧНЯ ДЕНЬ СОБОРНОСТІ УКРАЇНИ

 Сьогодні - 22 січня 2024 року - 698 - й день повномасштабного вторгнення роісійської федерації на землі суверенної України. Вже вдруге ми, українці вшановуємо День Соборності України в умовах повномасштабної російсько - української війни. Цьогоріч - ювілейна дата - 105-та річниця проголошення Злуки українських земель в єдину державу.

 Соборність означає об'єднання в одне державне ціле всіх громадян держави, їх згуртованість, незалежно від національності. Побудова демократичної держави, є запорукою виживання й існування нації.

 Ідея соборності була і залишається базовою національною цінністю. Це свято встановлено Указом Президента України "Про День соборності України" від 21 січня 1999 року № 42. Ми усвідомлюємо соборність, як нашу всенародну консолідацію, за забереження державності. За волю і єдність нині кладуть голови вірні сини й доньки, очищуючи рідну землю від загарбників, наближаючи довгоочікувану перемогу.

 Акт Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві, став епохальною історичною подією. У 1919 році, українська делегація на Паризькій мирній конференції представила мапу територій, на які претендувала Україна, накотрій Крим і Кубань були позначені як українська територія.

 13 листопада 1918 року була проголошена Західноукраїнська Народна Республіка, територія якої обіймала українські етнічні землі - Східну Галичину, Буковину та Закарпаття.

 18 січня члени галицької делегації вручили представникам Директорії вірчу Грамоту УНРади про об'єднання із Великою Україною.

 22 січня 1919 року увійшло в історію суверенної України як свято неподільності українських земель, втілення споконвічного прагнення єдності нації створити сильну соборну державу.

 Нині воїни України стали на захист держави. Українці - сильні та нескорені, єдині у своїй меті. Це і є запорукою нашої Перемоги. Це і є наша соборність.

 Слава мужнім українським воїнам - Героям! Смерть ворогам! Вперед до Перемоги!



Немає коментарів:

Дописати коментар