ДЕНЬ НЕБЕСНОЇ СОТНІ


    

    Десять років тому Україна переживала другу серйозну революцію за часи своєї незалежності. Ті дні стали найтрагічнішими, але й найбільш визначальними для майбутнього України. 
    20 лютого в Україні вшановують День пам'яті Героїв Небесної Сотні.  Цього дня згадують трагічні події січня - лютого 2014 року, коли в ході Революції Гідності відбулися масові розстріли протестувальників. 20 лютого, на Майдані Незалежност, загинуло найбільше протестувальників. 
    В кінці 2013-го - на початку 2014-го  в Україні почалися масові протести - українці виступили проти політики тодішньої влади та її відмови від європейської інтеграції. У результата в країні відбулася зміна влади - тодішній президент віктор янукович  та його соратники втекли за кордон, а кульмінацією подій, які отримали назву Революції Гідності, стало масове протистояння на Майдані Незалежності у Києві між протестувальниками та силовиками. Як наслідок, у період з 18 - 20 лютого 2014 року загинула найбільша кількість людей.
 список Небесної Сотні відкрився ще 22 січня 2014 року. Спочатку від вогнепальних поранень у центрі столиці загинули активісти Майдану Сергій Нігоян та Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом знайшли тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького. До 18 лютого 2014 року налічувалося вже 9 загиблих. З 18 по 20 лютого загинуло найбільше людей - 78 осіб, після 20 лютого - ще 20. Майже одразу усіх загиблих назвали "Небесна Сотня", хоча насправді їх було більше ста.
    Дату 20 лютого - День пам'яті Героїв Небесної Сотні - було встановлено указом Президента України 11 лютого 2015 року, з метою увічнення великої людської громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, які змінили хід історії нашої держави.
    Цього року ми вдесяте вшановуємо пам'ять Героїв Небесної Сотні - вдесяте в умовах війни з росією. Під час повномасштабної війни з р.ф. ми маємо частіше згадувати доленосні події тих днів, адже саме вони є символом нашої боротьби та нескореності. Сьогодні Майдан - це не лише назва місцевості, це справжній символ Свободи для всіх громадян України. А Революція Гідності - наймасштабніший протест, який показав що вся країна може об'єднатися заради спільної мети: боротьби за свої права і демократичний європейський вибір.
    Сьогодні ми повинні не просто залишатися гідними пам'яті наших героїв, але й дбати про гідне патріотичне виховання нових поколінь українців. Ажде їхній подвиг - приклад любові до Батьківщини, коли людина ставить цінності та країну поперед свого блага.







Немає коментарів:

Дописати коментар