ДЕНЬ ЗАХИСНИКІВ І ЗАХИСНИЦЬ УКРАЇНИ

 

 14 жовтня особливий день в історії України. У цей день відзначають одразу чотири свята та пам'ятні дні, пов'язані з різними історичними подіями. Православна церквасвяткує день Покрови Пресвятої Богородиці. Із 1999 р.у свято Покрови відзначають День українського козацтва. Також цейдень вважається датою створення Української повстанської армії. Ураховуючи вишезазначене, було запропоновано святкувати 14 жовтня День захисника і захисниць України.


Козацька ікона Покрови Пресвятої Богородиці

  Покрова Пресвятої Богородиці була одним з найголовніших свят запорізьких козаків. Вони будували багато однойменних храмів та особливо шанували ікони Покрови. Першу церкву на честь Покрови запорожці побудували в 1659 р. на Чортомлицькій Січі. З XVII  ст. з'явилося козацьке бароко, новий вид ікони отроимав назву "Козацька Рокрова". На ній під покровом-омофором Богородиці іконописці розміщували українських гетьманів, старшину та відомих козаків. 14 серпня 1999 р.підписано указ про встановлення Дняукраїнського козацтва в день свята Покрови Пречистої Богородиці.

 14 жовтня вважається також днем заснування Української повстанської армії. Простежується певний символічний зв'язок між козацькими традиціями, які були пов'язані зі святом Покрови, та заснування у цей день УПА, у наказі передостаннього Головного командира УПА Романа Шухевича "Тараса Чупринки" від 14 жовтня 1947р.

 День захисника України був офіційно встановлений як державне свято 14 жовиня 2014р.

 Нагальна потребау такому загальнодержавному святі особливо гостро постала після російської окупації Криму та початку воєнних дій на території Донецької та Луганської областей. Безпрецендентні зразки мужності та відваги, виявлені нашими бійцями на передовій новітньої російсько-української війни російсько-української війни, сотні відданих життів за Батьківщину потребували гідноговшанування з боку суспільства й держави.

 Сьогодні вітаємо усіх захисників і захисниць України. Ви наша опора держави. Спокій наших будинків, спокій близьких у ваших надійних руках. Прийміть вітання з найкращими побажаннями: добра, світлого настрою, професійних успіхів.


Роль армії у збереженні Української державності

Щоденник війни

Онлайн вікторина "Від козаків до кіборгів"


 




Немає коментарів:

Дописати коментар