ДЕНЬ ЄВРОПИ В УКРАЇНІ

 День Європи - свято, що відзначається 9 травня в Україні, Європейському Союзі та інших країнах на відзначення миру та єдності на європейському континенті.  День Європи в сучасному Європейському Союзі був запроваджений у 1985 році Європейськими спільнотами (організацією - попередницею ЄС). Декларація Робер Шуман призвела до створення Європейської спільноти з вугілля та сталі, першого Європейського співтовариства створеного 18 квітня 1951 року. 29 червня 1985 року в Мілані Європейська рада затвердила "День Європи" разом із прапором Європи та іншими елементами. У 2017 та 2019 роках Європейський парламент закликав, щоб 9 травня став вихідним святковим днем в усіх державах - членах ЄС. У цей день проводять освітні заходи про Європейський Союз, культурні та творчі ініціативи, виступають на підтримку європейської інтеграції. 
 Указом Президента України "враховуючи стратегічний курс України на європейську інтеграцію", у 2023 році Україна відзначатиме День Європи 21 травня окремо від решти держав Європи. У своєму зверненні з нагоди Дня пам'яті та примирення Президент України Володимир Зеленський зазначив: "... 9 травня , ми будемо вшановувати єдність - єдність усіх європейців, які знищили нацизм та переможуть рашизм". 
 У День Європи біля будівлі Єврокомісії у Брюсселі поруч із прапорами ЄС підняли стяг України. "Сьогодні ми піднімаємо український прапор у серці Європи. Відзначаючи День Європи, ми підтверджуємо нашу непохитну підтримку і солідарність із Україною та її народом. Ми підтримуватимемо український народ стільки, скільки буде потрібно" - йдеться у дописі ЄК.
 Президентка Єврокомісії Урсула Фон дер Ляєн спеціально прибула до Києва та наголосила, що Україна є частиною європейської родини. 

 Важливим є й те, що цього року Україна сподівається розпочати переговори про членство в ЄС, тому йдеться не лише про спільне свято, але й про велику роботу, щоби Україна зайняла належне їй місце в єдиній європейській сім'ї як повноправний член.

 Цього року День Європи в Україні особливий. Тому й подарунок від Європарламенту особливий - рішення про виробництво боєприпасів, які так потрібні нашим військовим на фронтах, потрібні нашим силам ППО, щоб відбивати повітряні атаки по наших містах та об'єктах інфраструктури.

 Федеральний канцлер ФРН Олаф Шодьц привернув увагу до того, що "процвітаюча, демократична Україна є чітким відторгненням путінської імперської, ревізіоністської, незаконної політики на нашому континенті".

 Особливістю Дня Європи 2023 було те, що він відбувався під знаком солідарності з Україною. І це, знову ж таки, було явищем неордиинарним та невипадковим, більшість європейців - близько 70 відсотків - продовжують підтримувати Україну в її боротьбі, включаючи надання фінансової допомоги та військового обладнання

 У День Європи жителі України відзначають день спільних цінностей, спільної історії всіх націй континенту.





 

Немає коментарів:

Дописати коментар